STUDIU. Durerile de genunchi ar putea fi ereditare

STUDIU. Durerile de genunchi ar putea fi ereditare
Publicat: 19/12/2014, 13:19
Actualizat: 19/05/2015, 21:57

Genetica joacă un rol important în apariția osteoporozei, susțin cercetătorii de la Universitatea Tasmania din Hobart, Australia, coordonați de profesorul Graeme Jones.

„O metodă mai bună ar fi să cercetăm mecanismele genetice care duc la apariția artritei, iar cea mai bună cale de a face acest lucru a fost să studiem copiii ajunși la vârsta adultă ai persoanelor care au suferit înlocuiri ale articulațiilor la nivelul genunchilor, în urma diagnosticării cu osteoartrită”, a declarat profesorul Jones.

Potrivit studiului publicat în Annals of the Rheumatic Diseases, până la vârsta de 45 de ani, între un sfert și o treime dintre adulți au suferit din cauza durerilor la nivelul genunchilor, care au durat cel puțin o săptămână.

Cauzele durerilor de genunchi nu sunt întotdeauna clare, dar studii anterioare au sugerat existența unei legături genetice.
Noul studiu este primul care a analizat dacă oamenii care au avut în familie cazuri de osteoartrită la nivelul genunchiului prezintă un risc mai mare de înrăutățire a durerilor de acest tip, potrivit cercetătorilor australieni.

La studiu au participat 186 de adulți, care au avut cel puțin un părinte care a suferit o operație de înlocuire a articulației genunchiului, și alte 186 de voluntari ai căror părinți nu au fost diagnosticați cu artrită și nu au fost supuși unor intervenții chirurgicale de înlocuire a genunchiului.

La începutul studiului, participanții au completat câteva chestionare referitoare la durererile de genunchi de care au suferit în ultimul an și li s-au făcut analize specifice – radiografii și investigații RMN pentru genunchiul piciorului drept. Procedurile au fost repetate doi ani mai târziu și apoi, iarăși, la zece ani de la debutul studiului.

Adulții ai căror părinți au suferit operații la genunchi tindeau să aibă o greutate mai mare, iar în acest grup erau mai mulți fumători comparativ cu grupul de control, dar nu existau diferențe între cele două grupuride participanți în ceea ce privește deteriorările vizibile la nivelul articulațiilor genunchiului la începutul studiului.

După doi ani, ambele grupuri aveau un număr similar de participanți, puțin mai mult de jumătate, care sufereau de dureri de genunchi. Dar, după zece ani, 74% dintre participanții ai căror părinți suferiseră operații de înlocuire a articulației prezentau dureri ale genunchiului, comparativ cu doar 54% dintre participanții care nu au avut în familie cazuri de intervenții chirugicale asupra articulației genunchiului.

Pe parcursul celor opt ani, cercetătorii au înregistrat și o creștere a nivelului durerii la ambele grupuri, dar participanții ai căror părinți avuseseră probleme cu genunchii tindeau să sufere o creștere mai importantă a nivelului de durere.

Chiar și când s-a ținut cont de probleme structurale ale articulației genuchiului, savanții au descoperit că participanții cu un istoric medical în familie legat de probleme cu genunchii prezentau un risc de 2,2 ori mai mare de a raporta o înrăutățire a durerilor resimțite, comparativ cu grupul de control.

„Bănuiesc că sunt multe mecanisme prin care genele duc la apariția artritei, în cazul unora putem interveni, în cazul altora, nu. Copiii persoanelor cu probleme ale articulației genunchiului resimt mai des durere, care este și mai intensă, au o greutate corporală mai mare, sunt mai susceptibili la efectele fumatului, au mușchi mai slabi, mai multe fisuri ale cartilagiilor și suferă o pierdere mai importantă a acestui țesut cartilaginos de-a lungul timpului”, a declarat Jones.

În urma analizării datelor obținute, cercetătorii au stabilit că moștenirea genetică este cea mai probabilă explicație privind aceste rezultate, de exemplu o mai mare sensibilitate la durere, potrivit lui Graeme Jones. Totuși, alți factori, precum aspectele care țin de mediul de viață, care au fost comune atât părinților, cât și copiilor ajunși la vârsta adultă, nu au putut fi scoși din ecuație, a mai explicat cercetătorul.

Pentru a preveni durerile de genunchi, profesorul Jones spune că oamenii ar trebui să-și mențină greutatea ideală, să-și reducă riscul de rănire a genunchilor, să facă mai multe exerciții fizice în tinerețe și să se abțină de la fumat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Halucinant! Victimele accidentului de la 2 Mai, învinovăţite pentru că au fost ucise de Vlad...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Intervenție jenantă la Cluj-Napoca: O polițistă a pulverizat spray lacrimogen în fața colegului ei
De la ce s-ar fi infectat Florin Piersic, de fapt. Amputarea piciorului, decizia drastică a...
Cine sunt medicii care ar fi operat-o pe Kate Middleton | Detaliul, ținut secret de...
8 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare cod galben de ploi torenţiale. Vreme...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Tânăr în vârstă de 21 de ani, sechestrat și bătut în Chiajna. Victima le-ar fi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Fabrica la care se va produce noua limuzină a lui Putin
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Anunț teribil despre Florin Piersic. De ce se tem medicii: Nu este...
Pașaportul va putea fi livrat va orice adresă. Legea a intrat în vigoare
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Adevărul ascuns al lui Florin Piersic. Câți copii are, de fapt, actorul în realitate: ”A...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Test de cultură generală. Ce țară folosește 99% energie regenerabilă?